, , ,

40 éve dolgozok pedagógusként. Mikor mehetek nyugdíjba?

Tag kérdése: 1975. óta dolgozom, végig pedagógusként. 2016. június 25-én töltöm be a nők öregségi nyugdíjra jogosultságához szükséges 40 évet. Ezen a napon nyugdíjba szeretnék menni. Kérdésem, mi a teendőm.  Az ügyvéd válaszol: A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerint öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább negyven év szolgálati idővel rendelkezik.…

By.

min read

Megosztás

Tag kérdése:

1975. óta dolgozom, végig pedagógusként. 2016. június 25-én töltöm be a nők öregségi nyugdíjra jogosultságához szükséges 40 évet. Ezen a napon nyugdíjba szeretnék menni. Kérdésem, mi a teendőm.

 Az ügyvéd válaszol:

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerint öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább negyven év szolgálati idővel rendelkezik. A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerint pedig a közalkalmazotti jogviszonyt ezzel az időponttal felmentéssel meg kell szüntetni, ha a 40 éves szolgálati időre tekintettel a nyugdíjazása miatt a közalkalmazott ezt előzőleg kérelmezi. Tekintve, hogy itt a felmentési idő 8 hónap, a kérdezőnek 2016. június 25-ét megelőző legalább 8 hónappal, de célszerű még korábban írásban kérelmezni a munkáltatótól, hogy a közalkalmazotti munkaviszonyát 2016. június 25-én a nyugdíjazása miatt szüntesse meg. Kérelmére a munkáltatója intézkedik a közalkalmazotti jogviszonya 2016. június 25-i időponttal felmentéssel történő megszüntetéséről, és erről a közalkalmazottat írásban tájékoztatja. Egyben tájékoztatja arról is, hogy a Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján a felmentési idő feléről, azaz 4 hónap időtartamra a munkavégzés alól felmenti. A 8 hónap felmentési ideje alatt ezt a négy hónapot kérdezőnek már nem kell munkavégzéssel töltenie.

 

Megosztás

Ez a webhely cookie-kat használ szolgáltatásai biztosításához és a forgalom elemzéséhez.