,

Elkeseredett, demoralizálódott állományról beszélnek a rendőrök

Régóta tapintható a bérfeszültség a rendőrségen belül, de az elégedetlenség már országos jelleget öltött. Elsősorban az alacsony, megélhetésre sem elég fizetések és juttatások körül zajlik a harc, de a megélhetésüket féltő rendőrök már fundamentális problémákkal szembesülnek. A rendőrségi közhangulatra jellemző, hogy információnk szerint nemrég az országos rendőrfőkapitánynak kellett Miskolcra utaznia csillapítani a kedélyeket, miután valaki…

By.

min read

Megosztás

D  MI20150318102

Régóta tapintható a bérfeszültség a rendőrségen belül, de az elégedetlenség már országos jelleget öltött. Elsősorban az alacsony, megélhetésre sem elég fizetések és juttatások körül zajlik a harc, de a megélhetésüket féltő rendőrök már fundamentális problémákkal szembesülnek.

A rendőrségi közhangulatra jellemző, hogy információnk szerint nemrég az országos rendőrfőkapitánynak kellett Miskolcra utaznia csillapítani a kedélyeket, miután valaki egy O1G feliratot pingált a miskolci kapitányság egyik liftjébe. Ezzel kapcsolatban a Borsod megyei rendőrségnek küldött levelemre nem kaptam választ.

Balogh János országos rendőrfőkapitány miskolci látogatása azonban csak olaj volt a tűzre.

Hazudoznak összevissza. Elkeseredett és demoralizálódott az állomány.

Rendőrségi online fórumokon izzik a fal (ezekből idézünk még többet mindjárt), és az Index forrásai is arról beszéltek, hogy a kapitányok bár észlelik a baljós előjeleket, nem tudnak segíteni. Az országos és a megyei kapitányok körlevélben kértek kitartást, elismerve azt, hogy a jelenlegi fizetésekkel nehéz boldogulni.

A rendőrök szemét kiszúrják egy 130 000 forintos fizetéssel, miközben mennyi juttatást vettek el ez évben, többek között: cafeteria. Már nem lehet 100 000 forintot kiutalással kérni, mindent Szép kártyára lehet tenni. Teljesítményjuttatás: a felére csökkentették, ki van adva, minden osztályon maximum a fele kaphat teljesítményjuttatást. Tavaly és előtte 2×70 000 forintot kaptam májusban és októberben jutalomként, most ebből nulla forintot kaptam. 

Bár a rendőri vezetők a szakmai elhivatottságra számíthatnak, nemrég egy vonaton pont fültanúja voltam egy rendőr kifakadásának, aki arról beszélt, hogy több napra kapuszolgálatra osztották be, és hogy ő ezért a pénzért ezt nem csinálja tovább: a fizetéséből éppen csak kifizeti az albérletét, és konkrétan nem marad semmije, miközben a hazautat is saját zsebből kell kifizetnie.

A lakáshitel-támogatást megadóztatják, így 40 000 forintból csak 30 000 forintot akar az állam fizetni, és már le is vonnak havonta 10 000 forintot, és ígérgetik, hogy visszakapjuk, de ez csak ígéretnek tűnik, most elvették az biztos.

Kifakadásból pedig van bőven:

A járőrök hihetetlenül alacsony fizetést kapnak, 130 000-140 000 forintot, plusz juttatásokat.  Ezen kívül a béremelés is egy nagy kamu volt, mert van, akinek emelték, de a legtöbb ember semmivel sem kapott többet.

A bérproblémák szükségszerű következménye a leszerelés. Két forrásom is a távozás mellett döntött, egyikük Ausztriába megy gépkezelőnek, egy másik azt írta:

tőlem idén összesen 300 000 forintot vettek el, ami miatt keresni szeretnék egy másik munkahelyet, mert tarthatatlan.

Sokan az építőiparba mennek át dolgozni, máshol speciális helyzet alakult ki, információink szerint Paks környékén tömeges a leszerelés, és a többség inkább a paksi atomerőműbe megy biztonsági őrnek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság az erre vonatkozó kérdésemre azt írta, hogy „a leszerelő nem köteles nyilatkozni arról, milyen okból távozik a testülettől, a rendőrség pedig nem vezet nyilvántartást arról, hogy ezt követően hol helyezkedik el a volt állománytag”.

Képünk illusztráció!

Képünk illusztráció!
Fotó: Oláh Tibor / MTI

Például Győr-Moson-Sopron, Heves és Nógrád megyéből jelezték, hogy alig van mozdítható járőr, ezért ezeken a helyeken adminisztratív eszközökkel és átcsoportosítással küzdenek a rendőri vezetők. A létszámhiány miatt magas rangú tiszteket, nyomozókat, sőt van megye, ahol a bűnügyi technikusokat osztottak be járőrözésre.

Forrásom szerint ők nem is bírságolhatnának, mert ez a rendőri eljárás külön vizsgához kötött.

Aláírattak velük papírt, hogy önkéntesen mennek járőrözni. 

A rendőrség ezt nem cáfolta. Mint írták: „Valamennyi hivatásos állományú rendőr rendelkezik alapképzettséggel, valamint intézkedési joggal és kötelezettséggel. Az úgynevezett bűnügyi portyaszolgálat egyfajta megelőző-felderítő célú tevékenység, amely a klasszikus bűnügyi tevékenység része.”

Ugyanakkor szerintük a létszámmal minden rendben: a rendőrség adatai szerint a hivatásos állomány létszáma 39 207 fő volt február 1-jén, ami az Országos Rendőr-főkapitányság szerint a 97 százalékos feltöltöttséget jelent. Értelmezésükben ez „normál fluktuációs jelenségnek tekinthető, és nem jelent közbiztonsági deficitet”.

A rendőrség szerint tavaly 2012-en hagyták el a rendőrséget, többségük nem a nyugdíjkorhatár miatt. A fluktuáció havi átlaga 168 fő. Ez azt jelenti, hogy havonta 1000 rendőrből 4 távozott a testületből.

Forrás: index.hu

Megosztás

Ez a webhely cookie-kat használ szolgáltatásai biztosításához és a forgalom elemzéséhez.